Je bestaande hypotheek verhogen voor een verbouwing

Waarom verhuizen als je ook je huis groter, gezelliger of duurzamer kunt maken? Verbouwen kost geld, en hier kun je natuurlijk je spaargeld voor gebruiken. Wanneer je niet genoeg spaargeld hebt, of dit niet hiervoor wilt gebruiken, kun je ook bekijken of het mogelijk is je bestaande hypotheek te verhogen. Hieronder lees je hier meer over.

Plan een gratis kennismaking
https://a.storyblok.com/f/91762/1200x1600/88a6a4da51/toni-van-der-flier.jpg

Toni van der Flier

Hypotheek Adviseur

Het financieren van een verbouwing

We begrijpen dat je benieuwd bent hoe het financieren van een verbouwing in z'n werk gaat.

Plan een gratis kennismaking

Hoe werkt het afsluiten van een hypotheek voor een verbouwing?

Je kunt ervoor kiezen bij je bestaande geldverstrekker te blijven, of de hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. Je leest hier meer over deze drie opties:

Onderhandse verhoging

Als je hypotheek hoger is ingeschreven bij de notaris, kun je de hypotheek onderhands verhogen en hoef je niet opnieuw langs de notaris. Dit scheelt weer notariskosten! Bij deze optie blijft de rente van je bestaande hypotheek gelijk, en krijgt het deel wat je extra leent de rente van vandaag de dag.

Tweede hypotheek

Als je hypotheek niet hoger is ingeschreven of wanneer er binnen de inschrijving niet voldoende ruimte is, kun je een tweede hypotheek aanvragen. Een tweede hypotheek betekent dat je opnieuw langs de notaris moet gaan en hier dus ook kosten voor betaalt. Ook bij deze optie blijft de rente van je bestaande hypotheek gelijk, en krijgt het deel wat je extra leent de rente van vandaag de dag.

Oversluiten

Naast het verhogen van je huidige hypotheek, is het ook mogelijk je hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker en hierbij een hogere hypotheek af te sluiten om de verbouwing mee te betalen. Dit betekent dat je gehele hypotheek de rente van vandaag krijgt.


Is het altijd een goed idee om een hypotheek af te sluiten voor een verbouwing?

Als je de verbouwing met een hypotheek gaat financieren, kost dit hoe dan ook geld. Je maandelijkse lasten gaan omhoog, en je betaalt bij het afsluiten van de hypotheek een aantal aanvullende kosten, zoals de kosten voor advies en bemiddeling, notariskosten en taxatiekosten. Het is daarom goed om samen met een adviseur te bepalen of dit verstandig is en of je deze eenmalige en maandelijkse kosten kunt betalen. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat je al voldoende op je spaarrekening hebt staan, of misschien kies je er voor nog even door te sparen totdat dit het geval is. Het kan daarnaast ook interessant zijn om te kiezen voor een persoonlijke lening in plaats van een hypotheek. Wij rekenen uiteraard graag voor je uit wat de slimste keuze is.

Is de rente aftrekbaar wanneer ik mijn hypotheek verhoog voor een verbouwing?

Als je hypotheek annuïtair of lineair binnen 30 jaar aflost, is de rente aftrekbaar bij een hypotheek voor verbouwing. Dit belastingvoordeel krijg je in principe één keer per jaar bij het doen van belastingaangifte. Je kunt ook kiezen voor een voorlopige teruggaaf, dan krijg je maandelijks een bedrag overgemaakt van de Belastingdienst.

In vijf stappen je hypotheek verhogen voor een verbouwing

Met dit stappenplan leggen leggen we je uit hoe het financieren van een verbouwing werkt.

Gratis kennismaking
1

Je mogelijkheden verkennen

2

Een uitgebreid adviesgesprek

3

De hypotheek aanvragen

4

Offerte tekenen

5

Laat de verbouwing beginnen!

Veelgestelde vragen

Misschien heb je nog aanvullende vragen over het financieren van een verbouwing.

Wat kan ik in mijn hypotheek meefinancieren?

Met welke kosten moet ik rekening houden?

Welke rentepercentage moet ik betalen voor mijn verbouwingshypotheek?

Wat als de verbouwing veel duurder uitvalt?