Eerste huis kopen

Een eerste huis kopen is een grote stap. Het is een grote financiële investering, en ook emotioneel is het een grote beslissing. Maar met de juiste voorbereiding en kennis kun je het proces soepel laten verlopen en het huis vinden dat perfect is voor jou. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij het kopen van je eerste woning.

Plan een gratis kennismaking
https://a.storyblok.com/f/91762/739x822/6726d0443e/whatsapp-image-2022-09-20-at-14-18-01.jpeg

Tom van der Giezen

Hypotheek Adviseur

Goed om te weten

Wij spreken dagelijks mensen die van plan zijn om hun eerste woning te kopen. Hierbij merken wij dat over bepaalde onderwerpen vaak onduidelijkheid heerst. Bijvoorbeeld wat de mogelijkheden voor een hypotheek zijn met een tijdelijk contract of met een studieschuld. Daarom vertellen wij jou hier graag meer over.

Plan een gratis kennismaking

Kan ik een hypotheek krijgen zonder een vast contract?

Het is zeker mogelijk om een hypotheek aan te vragen zonder een vast contract te hebben. Wanneer je een tijdelijk contract hebt zijn er doorgaans drie manieren om je inkomen toch te kunnen gebruiken voor een hypotheekaanvraag.

Intentieverklaring

Een intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring. Dit is een document dat je nodig hebt tijdens je hypotheekaanvraag om onder andere je inkomen mee aan te tonen.

Met een intentieverklaring voor onbepaalde tijd spreekt jouw werkgever de intentie uit om jou in de toekomst een vast contract aan te bieden wanneer je gelijk blijft functioneren en bij gelijke bedrijfsomstandigheden.

Voor hypotheekverstrekkers biedt een intentieverklaring voor onbepaalde tijd voldoende zekerheid. Hiermee kan je dus met je volledig inkomen rekenen, net zoals bij een vast contract.

Gemiddeld inkomen van de laatste drie jaar

Een andere mogelijkheid is om te rekenen met het gemiddeld inkomen van de afgelopen drie jaar. Dit toon je aan door middel van jouw jaaropgaves. Let op, wanneer jouw huidig inkomen lager is dan het gemiddelde inkomen, dan wordt er gerekend met het lagere inkomen.

Inkomensbepaling Loondienst

De derde mogelijkheid is om gebruik te maken van de Inkomensbepaling Loondienst.

Op de website van het UWV kan je jouw UWV-verzekeringsbericht downloaden. Hierop is af te lezen wat jouw loon- en arbeidsverleden is. Vervolgens kan via de rekentool op de website van Inkomensbepaling Loondienst jouw inkomen worden vastgesteld. Hiermee heb je snel zekerheid wat jouw toetsinkomen is en wat je maximaal kunt lenen.

Kan ik een hypotheek krijgen met een studieschuld?

Er zijn nog steeds mogelijkheden om een hypotheek aan te vragen wanneer je een studieschuld hebt. Echter heeft een studieschuld invloed op de hoogte van de hypotheek. Via onze online rekentool kan je berekenen welke invloed jouw studieschuld heeft op het maximale hypotheekbedrag.

In vijf stappen je eerste koopwoning

Door middel van ons vijfstappenplan, kunnen we je precies vertellen hoe het proces eruit ziet voor het kopen van jouw eerste woning.

Gratis kennismaking
1

Je mogelijkheden verkennen

2

Zoektocht naar een woning

3

Het plaatsen van een bod

4

Je hypotheek regelen

5

Naar de notaris

Veel gestelde vragen

Hier vind je de vragen die klanten ons het meest stellen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je uiteraard graag verder!

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Kan ik een verbouwing meefinancieren?

Wat zijn de voordelen van een hypotheek?

Wat is het verschil tussen een annuïteiten en een lineaire hypotheek?

Hoe ziet de financiering voor een nieuwbouwwoning eruit?