Onafhankelijk Hypotheek Advies Online
Klantbeoordeling 9,8/10
30+ Geldverstrekkers
Ervaren Team
Vanaf €1.095,-

16-04-2021

Veranderingen hypotheek voor kopers in 2021

Wil je in 2021 een woning kopen? Lees dan vooral verder, ook dit jaar zijn er namelijk weer wat belangrijke veranderingen op het gebied van hypotheken.  

Hogere hypotheek voor tweeverdieners 

Ga je samen met je partner een woning kopen en hebben jullie beiden een inkomen? Dan zal jullie maximale hypotheek iets hoger zijn dan in de berekening van vorig jaar, het tweede inkomen telt in 2021 namelijk voor 90% mee in het totale toetsinkomen, in 2020 was dit nog voor 80%. Heb je vorig jaar voor het laatst een berekening gedaan, dan kan het dus slim zijn om even opnieuw een berekening te (laten) doen. 

Vrijstelling overdrachtsbelasting 

Tot 2021 betaalde iedereen bij het kopen van een woning 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Vanaf 2021 is dit voor jonge kopers en voor beleggers behoorlijk veranderd. Kopers jonger dan 35 die in 2021 een woning kopen betalen bij een koopsom onder de €400.000 geen overdrachtsbelasting. De enige voorwaarde is dat je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling, dus ook jonge kopers van een volgende woning kunnen hier gebruik van maken. Is slechts een van jullie jonger dan 35 jaar? Ook in dat geval nog goed nieuws, want dan kan de jongste gebruik maken van de vrijstelling en betaal je eigenlijk in totaal maar 1% overdrachtsbelasting in plaats van 2%.  

Voor beleggers is er minder goed nieuws, voor iedereen die namelijk een woning gaat kopen waar ze niet zelf in gaan wonen is de overdrachtsbelasting 8% geworden. Dit geldt dus niet alleen voor investeringspanden voor de verhuur, maar ook voor ouders die een woning voor hun kind kopen en voor kopers van een vakantiehuisje. 

Het kabinet hoopte met deze maatregelen de kans op een woning voor jonge kopers te vergroten en tegelijkertijd het kopen van beleggingspanden door beleggers te ontmoedigen.  

Toetsing studieschuld 

Zoals veel jonge kopers ervaren, heeft een studieschuld behoorlijke invloed op je maximale hypotheek. Aangezien de rente die je betaalt bij het aflossen van je studieschuld de laatste jaren erg laag is, telt deze vanaf 2021 iets minder zwaar mee. Een studieschuld die in 15 jaar tijd afgelost moet worden telt nu mee voor 0,65% (dit was 0,75%) van de oorspronkelijke hoofdsom (vanaf start aflosfase), een studieschuld die in 35 jaar afgelost mag worden voor 0,35% (dit was 0,45%). Zorgt deze toetsing er alsnog voor dat je maximale hypotheek net te laag uitkomt? Dan kan het slim zijn om een extra aflossing te doen op je studieschuld, dan kun je bij veel geldverstrekkers namelijk toetsen op basis van de oorspronkelijke hoofdsom min de extra aflossing(en), aangezien je maandlast hiermee ook lager zal worden. Overleg dit wel eerst even met je hypotheekadviseur, wie weet zijn er nog andere oplossingen. 

Minder zware toetsing studieschuld: Een studieschuld van €20.000 (die in 15 jaar tijd afgelost moet worden) had een toetsmaandlast van €150, dit is nu €130, dat is dus €20 per maand die je volgens de toetsing meer kunt besteden aan je hypotheek. 

NHG grens aangepast 

Elk jaar wordt de NHG-kostengrens opnieuw bepaald, dit is de gemiddelde verkoopprijs van alle woningen in de maanden juni, juli en augustus van een jaar eerder. In 2021 is de kostengrens €325.000, dit houdt in dat de koopsom of de getaxeerde marktwaarde van de woning maximaal €325.000 is. Je kunt tot maximaal 6% boven op de koopsom uitgeven aan energiebesparende voorzieningen of een energie bespaar budget, in dat geval kun je tot maximaal €344.500 lenen met NHG.

Wil je graag weten wat er voor jou mogelijk is in 2021? Een kennismakingsgesprek bij OHAO is altijd vrijblijvend. Maak hier een afspraak met een hypotheekadviseur.