Renteverlies tijdens de bouw uitgelegd

Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt gekocht komt er plotseling veel op je af. Je moet keuzes maken in meer- en minderwerk door de bouwer en je gaat waarschijnlijk offertes opvragen bij diverse aannemers voor aanvullend meerwerk. Daarnaast moet je ook nog eens een hypotheek gaan aanvragen, wat op een aantal punten behoorlijk verschilt van een hypotheek voor een bestaande woning. Tijdens het oriënteren kom je bovendien ineens termen tegen als bouwrente en renteverlies, lees vooral verder als je wilt weten wat deze rentes precies zijn. 

Bouwrente 

De term bouwrente (soms ook grondrente genoemd) wordt gebruikt om de kosten te beschrijven die de bouwer al heeft betaald en aan jou als koper doorrekent. De bouwrente voor het tekenen zit in de grondprijs verwerkt, deze telt mee in de waarde en is daarom ook erbij te lenen en je hypotheekrente is aftrekbaar. 

Soms is er sprake van bouwrente na het tekenen, vaak gaat deze in op het moment dat de bouw is gestart of bijvoorbeeld een bepaalde periode na het tekenen. Deze bouwrente kun je er niet bij lenen, de betaalde rente kun je wel aftrekken. Aangezien deze rente meestal hoger is dan de hypotheekrente is het meestal het slimst om de ingangsdatum van je hypotheek rond de start van de bouw te laten zijn. 

Renteverlies tijdens de bouw 

Bij het passeren van je hypotheek worden de eerste kosten betaald en de rest van het geld wordt in een bouwdepot gestort. Over het geld in het bouwdepot ontvang je een rentevergoeding, deze is gelijk aan (of 1% lager dan) je hypotheekrente. De bouw van je woning verloopt vervolgens in fases, na afronding van elke fase betaal je een factuur uit het bouwdepot, waardoor deze dus trapsgewijs steeds leger raakt. Je maandlasten worden trapsgewijs steeds iets hoger, aangezien je steeds iets minder rentevergoeding ontvangt. De hoeveelheid rente die je hierdoor onder aan de streep betaalt noem je het renteverlies tijdens de bouw.  

Rekenvoorbeeld renteverlies: Stel dat je een annuïteitenhypotheek hebt afgesloten van €300.000 en dat de grond t.w.v. €100.000 bij het passeren betaald is, dan zou je volledige hypotheeklast bij een rente van 1,5% een bedrag van €1.035 bruto zijn. Ongeveer €665 hiervan is aflossing, €370 rente. Over een bedrag van €200.000 in het bouwdepot ontvang je een rentevergoeding. In dit geval zou je maandlast dan beginnen met ongeveer €788 en deze zal tijdens de bouw trapsgewijs oplopen tot €1.035. 

Bij veel geldverstrekkers kun je het renteverlies tijdens de bouw meefinancieren, van dit deel van de hypotheek is de rente niet aftrekbaar. In de praktijk betaal je in dat geval alleen de maandelijkse aflossing, de rente wordt dan betaald uit de hypotheek. Bij een aantal geldverstrekkers kun je zelfs de maandelijkse rente en aflossing lenen en tijdens de bouw laten betalen uit de hypotheek, dit kan fijn zijn als je nog een bestaande hypotheek moet betalen en geen al te grote spaarbuffer hebt opgebouwd. 

Wil je graag meer informatie over het kopen van een nieuwbouwwoning? Een kennismakingsgesprek bij OHAO is altijd vrijblijvend. Maak hier een afspraak met een hypotheekadviseur.