Bieden op een huis in een overspannen woningmarkt

De woningmarkt is de laatste jaren behoorlijk overspannen. Het vinden van een woning waar je graag zou willen wonen is moeilijker dan ooit en deze woning ook nog eens zien te krijgen wordt je door de stevige concurrentie ook niet makkelijker gemaakt. Graag helpen we je op weg met inzicht in het proces van bieden op een woning in een verkopersmarkt. 

Aankoopmakelaar 

Wil jij een woning kopen in een van de grote steden of een andere populaire omgeving? Of vind je het sowieso ontzettend spannend om te moeten gaan onderhandelen? Dan kan het een goed idee zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een goede aankoopmakelaar kent de plaatselijke huizenmarkt en heeft dus inzicht in de werkelijke waarde van huizen. Met deze kennis kan een aankoopmakelaar namens jou een realistisch bod doen en er in ieder geval voor zorgen dat je hopelijk niet onnodig te veel voor de woning betaalt. Verder gaat een aankoopmakelaar vaak mee met bezichtigingen en helpt je de juiste vragen te stellen, waar je allemaal op moet letten en te bepalen wat bijvoorbeeld interessante mogelijkheden zijn om te verbouwen of verduurzamen. Een belangrijk nadeel van een aankoopmakelaar zijn de kosten die je maakt voor zijn of haar diensten. Je zult zelf moeten inschatten of je verwacht de investering terug te verdienen of dat je toch zelf gaat bezichtigen en bieden. 

Je bod bepalen 

Je hebt een bezichtiging gehad, je wilt de woning graag kopen en je weet hoe ver je maximaal wilt en kunt gaan qua koopsom? Dan is het tijd om je bod te gaan bepalen. Het heeft bij het bepalen van de woningwaarde weinig zin om naar de WOZ waarde te kijken, deze loopt vaak behoorlijk achter en is zeker in een huizenmarkt met stijgende prijzen niet representatief. Probeer in plaats hiervan in het kadaster recent verkochte huizen te vinden in dezelfde omgeving, die qua oppervlakte en afwerking vergelijkbaar zijn met de woning waar jij op wilt bieden. Je zou ook een Calcasa waardebepaling kunnen opvragen, deze doet dit eigenlijk voor je en is vaak een behoorlijk betrouwbare indicatie van de huidige woningwaarde. 

Je bod uitbrengen 

In de huidige overspannen huizenmarkt wordt het steeds gebruikelijker om een bod met inschrijving uit te brengen. Ben je nog vrij om een bod uit te brengen zonder inschrijving? Let er dan op dat je duidelijk bent in wat je wilt bieden en met welke voorwaarden.  

  • Laat de verkoper weten of dit een openingsbod is of direct een eindvoorstel. Bij een openingsbod laat je ruimte over om te onderhandelen, zorg er wel voor dat je openingsbod niet te laag is, anders is kans groot dat je niet serieus wordt genomen door de verkopend makelaar. Het doen van een eindbod is momenteel gebruikelijker, dit is wel zo fijn als je geen goede onderhandelaar bent. 

  • Wees direct duidelijk over de extra voorwaarden, denk hierbij aan het financieringsvoorbehoud (datum ontbindende voorwaarden), gewenste passeerdatum en zaken die eventueel nog aan de woning moeten gebeuren of roerende zaken die je graag zou willen overnemen. Ga je bieden zonder financieringsvoorbehoud? Weet dan dat je van te voren nooit 100% zekerheid kunt krijgen over de haalbaarheid van de hypotheek en dat je in het ergste geval dus vastzit aan het betalen van 10% van de koopsom als je hypotheek niet rond komt. Hier moet je dus echt wel stalen zenuwen voor hebben (en een behoorlijke spaarpot achter de hand). 

Bieden met inschrijving 

Bieden met inschrijving is eigenlijk heel overzichtelijk, voor een bepaalde datum moet je een eindbod doen met bepaalde voorwaarden. Dit levert voor de verkoper vaak een koopsom op ruim boven de vraagprijs, aangezien het voor de bieders niet inzichtelijk is wat de rest biedt, terwijl je wel weet dat er waarschijnlijk voldoende interesse is om een bieding met inschrijving te doen. Je wilt dus een eindbod doen waarmee je kans maakt op de woning, maar probeer je niet gek te laten maken door te veel te bieden, hier heb je uiteindelijk alleen jezelf mee.  

In opkomst is tegenwoordig het bieden op een woning met een online biedplatform. In dat geval wordt live inzichtelijk gemaakt wat de andere geïnteresseerden bieden en kun je elkaar dus telkens overbieden. Voorbeelden hiervan zijn de gratis makelaar en bieden en wonen.

Wil je graag meer informatie over jouw maximale hypotheek, zodat je een realistisch bod kunt uitbrengen?  Een kennismakingsgesprek bij OHAO is altijd vrijblijvend. Maak hier een afspraak met een hypotheekadviseur.