Ouders meetekenen voor je hypotheek

Vooral voor starters is het met de alsmaar stijgende huizenprijzen en moordende concurrentie op de huizenmarkt steeds lastiger om een leuke woning te vinden die ook nog eens betaalbaar is. Voor veel starters geldt dat ze aan het begin van hun carrière staan, waardoor de logische verwachting is dat het inkomen nog gaat stijgen, maar daar wordt bij een hypotheekaanvraag slechts beperkt rekening mee gehouden. Er zijn starters met het geluk dat ze ouders hebben die kunnen bijspringen. Geldt dit ook voor jou, lees dan vooral verder. 

Ouders meetekenen 

In het verleden konden ouders garant staan voor de hypotheek van hun kind. In de praktijk betekent dit, dat wanneer het kind de hypotheek niet meer kan betalen, de ouders de hypotheekbetaling overnemen. Borg staan bestaat inmiddels niet meer, hier is het meetekenen door ouders voor in de plaats gekomen. Er is slechts een klein aantal geldverstrekkers waar dit mogelijk is, de voorwaarden zijn bij elke geldverstrekker weer net iets anders. Over het algemeen gelden de volgende voorwaarden: 

  • Dankzij het meetekenen kun je een iets hogere lening afsluiten dan je eigen maximale hypotheek

  • Je moet toelichten hoe de hypotheeklast van de totale hypotheek binnen een bepaalde periode met voor jouw werk gebruikelijke salarisstijgingen betaalbaar wordt 

  • Je ouders tekenen mee, maar worden geen eigenaar van je woning 

  • Er wordt ook getoetst of je ouders jouw hypotheek naast hun eigen lasten kunnen betalen 

  • Je hypotheek zal altijd zonder NHG zijn 

Het meetekenen van ouders is voor zowel je ouders als voor jou een behoorlijk ingrijpende manier van hulp door ouders. Je kunt ook samen met je ouders eerst bekijken of er nog andere manieren zijn om je te helpen. 

Schenken

Ouders mogen aan hun kind in 2021 belastingvrij tot €105.302 schenken, de zogenaamde jubelton. Om gebruik te kunnen maken van de schenkingsvrijstelling moet het grootste deel van het bedrag (in 2021 minimaal alles boven de €26.881) uitgegeven worden aan de eigen woning en mag je maximaal 40 jaar oud zijn. Hebben je ouders dit geld niet zomaar vrij beschikbaar maar wel overwaarde in hun huis? Dan kunnen ze ook overwegen om de overwaarde op te nemen om aan jou te kunnen schenken.

Familiehypotheek

Je ouders kunnen je ook helpen met een familiehypotheek, als je eigen maximale hypotheek niet hoog genoeg is. De belangrijkste voorwaarde is dat je ouders de volledige rente en aflossing jaarlijks aan je terugschenken., in dat geval kun je bij diverse geldverstrekkers namelijk aantonen dat je in de praktijk geen extra lasten hebt aan deze lening.

Wil je graag meer informatie over hulp van je ouders bij het aankopen van je eerste woning? Een kennismakingsgesprek bij OHAO is altijd vrijblijvend. Maak hier een afspraak met een hypotheekadviseur.