Onafhankelijk Hypotheek Advies Online
Klantbeoordeling 9,8/10
30+ Geldverstrekkers
Ervaren Team
Vanaf €1.095,-

25-03-2021

Hoe werkt een bouwdepot?

Wanneer je een leuke woning hebt (gevonden) waar nog wel wat aan moet gebeuren wil je waarschijnlijk gaan verbouwen. Wanneer je niet genoeg eigen geld hebt om dit volledig zelf te betalen of als je je eigen geld liever ergens anders voor wilt bewaren kun je besluiten om dit bij je geldverstrekker te lenen. Als je een nieuwbouwwoning koopt zal je ook zien dat er naast de totale koop-/aanneemsom vaak nog behoorlijk wat extra kosten bij komen, dit noem je het meerwerk. In beide situaties leggen we je graag uit hoe dit in zijn werk gaat. 

Bouwdepot bij een bestaande woning 

Als je het huis wilt verbouwen waar je al woont kun je bij je eigen geldverstrekker een bouwdepot aanvragen. Een verbouwing kan soms ook een goed moment zijn om je hypotheek over te sluiten. In beide gevallen heb je meestal een taxatierapport nodig, je geeft aan de taxateur door wat je gaat verbouwen en hoeveel je verwacht dat dit gaat kosten. Het is dus handig om alvast wat offertes voor de verbouwing op te vragen bij aannemers. De taxateur bepaalt vervolgens wat de huidige woningwaarde en waarde na verbouwing is, je maximale hypotheek is 100% van de marktwaarde na verbouwing.  

Als je een woning koopt die je wilt gaan verbouwen vraag je een hypotheek aan met een bouwdepot. Ook in dat geval heb je een taxatierapport nodig. Een verbouwing zorgt niet altijd voor een 100% waardevermeerdering, hou er dus rekening mee dat je eventueel ook wat eigen geld nodig hebt om de hypotheek rond te krijgen. 

Hypotheek met verbouwing: als je een woning koopt voor €320.000 die je gaat verbouwen voor €30.000, zou je misschien verwachten dat je maximale hypotheek €350.000 is. Het kan echter zo zijn dat de waarde na verbouwing in dit geval op €340.000 getaxeerd wordt, dit is dan ook de maximale hypotheek, waardoor je €10.000 zelf in het bouwdepot moet storten via de notaris. 

Bouwdepot bij een nieuwbouwwoning 

Als je een nieuwbouwwoning koopt heb je te maken met kosten voor de grond, het bouwen van de woning en meerwerk. Meestal laat je de hypotheek bij de notaris passeren rond het moment dat de bouw van start gaat. De notaris regelt dat de grond aan jou wordt overgedragen. De grond wordt op dat moment dus betaalt, het restant van de hypotheek wordt in het bouwdepot gestort. Bij projectmatige nieuwbouw is de marktwaarde een optelsom van de kosten, waardoor je meestal al het meerwerk kunt meenemen in je hypotheek. Bij zelfbouw vraagt de geldverstrekker meestal om een taxatierapport, de marktwaarde kan dan lager uitkomen dan de kosten. In dat geval zal je een deel van de bouw zelf moeten betalen.

Werking en voorwaarden bouwdepot 

Als je verbouwt kun je facturen van aannemers en bonnetjes voor bouwmaterialen altijd laten betalen uit het bouwdepot. Let op dat je sommige zaken niet kunt declareren, zoals eigen uren, huur van bouwmateriaal en spullen die je weer mee zou kunnen nemen.   

Bij nieuwbouw gaat de bouw in termijnen, na afronding van een bouwtermijn of meerwerk betaal je een factuur uit het bouwdepot waardoor het bedrag in het bouwdepot steeds lager wordt. 

Over het geld in het bouwdepot krijg je een rentevergoeding, deze is gelijk aan of 1% lager dan de gemiddelde rente die je betaalt voor je hypotheek. Het verschilt ook behoorlijk per geldverstrekker hoe lang je over de verbouwing mag doen. Het bouwdepot is dus zeker iets waar je in de keuze voor een geldverstrekker rekening mee moet houden, lees hier verder over de keuzes die je gaat maken bij het afsluiten van een hypotheek. 

Wil je graag meer informatie over een hypotheek met een bouwdepot? Een kennismakingsgesprek bij OHAO is altijd vrijblijvend, maak hier een afspraak met een hypotheekadviseur.