Onafhankelijk Hypotheek Advies Online
Klantbeoordeling 9,8/10
30+ Geldverstrekkers
Ervaren Team
Vanaf €1.095,-

01-06-2021

Een woning voor de verhuur

Hoor jij het ook veel om je heen? Vrienden of kennissen die woningen verhuren en hier een interessant extra inkomen uit krijgen? Lees vooral verder als je meer wilt weten over de voor- en nadelen van woningen verhuren en welke stappen je moet zetten. 

Budget bepalen

Als je een woning wilt gaan kopen voor de verhuur, is het handig om eerst te weten wat je ongeveer wilt en kunt besteden. Je zult bij een woning voor de verhuur altijd een speciaal hiervoor bedoelde verhuurhypotheek moeten aanvragen. De methode om te bepalen wat je maximaal kunt lenen bij een woning voor de verhuur is heel verschillend per geldverstrekker. Het is dus verstandig om eerst met een onafhankelijk hypotheekadviseur een kennismakingsgesprek aan te gaan, voor je je op de verhuurmarkt gaat storten. Houd er rekening mee dat de hypotheek altijd gebaseerd is op de marktwaarde in verhuurde staat. De marktwaarde in verhuurde staat moet door een taxateur vastgesteld worden in een speciaal taxatierapport (let op: ook de gestelde eisen aan de taxateur en het taxatierapport verschillen behoorlijk per geldverstrekker). De marktwaarde in verhuurde staat is meestal een stuk lager dan de marktwaarde vrij van huur. De maximale hypotheek is vervolgens weer tussen de 70% en 90% van deze marktwaarde in verhuurde staat. Je kunt je dus voorstellen dat je bij dit traject veel eigen geld nodig hebt. Dit eigen geld kan spaargeld zijn, maar zou je bijvoorbeeld ook uit de overwaarde van je eigen woning kunnen halen. Het verschilt ook enorm per geldverstrekker op welke manier er naar je inkomen wordt gekeken en welk deel van (toekomstige) huurinkomsten worden meegeteld.  

Rekenvoorbeeld benodigd eigen geld: Als je een woning koopt voor €300.000 met €30.000 bijkomende kosten heb je in totaal €330.000 nodig. Als de marktwaarde in verhuurde staat €250.000 is en je maximaal 80% leent, is je hypotheek €200.000. In dit voorbeeld heb je dus €130.000 eigen geld nodig voor de aankoop. 

De woning vinden

Een woning vinden is momenteel een behoorlijke uitdaging. Je kunt dit zelf proberen te doen, maar als je hier nog geen ervaring mee hebt is het raadzaam om de hulp in te schakelen van een vastgoedmakelaar. Een goede vastgoedmakelaar kent de markt, kan helpen bij het vinden van de woning en bij het bieden. Ook kan een vastgoedmakelaar je helpen bij het vinden van een geschikte huurder en eventuele huurcontracten die er al zijn beoordelen om een miskoop te voorkomen. Is de woning die je op het oog hebt een appartement? Zorg dat je je goed inleest in het VvE-reglement, aangezien het soms voorkomt dat je volgens de regels van de VvE een appartement niet mag verhuren. 

Je hypotheek regelen

Wanneer je een woning hebt gevonden is het verstandig om zo snel mogelijk een gesprek aan te gaan met een onafhankelijk hypotheekadviseur. Tijdens het gesprek wordt er op basis van de gegevens die er al zijn een inschatting gemaakt van de mogelijkheden. Wanneer je de geldverstrekker gekozen hebt, laat je de woning taxeren door een taxateur die mag taxeren voor de gekozen geldverstrekker. Zodra het taxatierapport er is volgt er een definitief hypotheekadvies en kan de hypotheek aangevraagd gaan worden. 

De woning verhuren

Als je de woning gaat verhuren bepaal je een huurprijs. In het taxatierapport wordt door de taxateur een marktconforme huur vastgesteld. Hier mag je van afwijken. Heb je nog geen huurder, dan is het zaak om te bepalen waar een huurder aan moet voldoen. Het is gebruikelijk om een inkomenseis te stellen van bijvoorbeeld 3 tot 5 keer de huur (bruto huur €1.000, is een bruto maandinkomen van €3.000 tot €5.000). Ook is het verstandig om een borg te vragen van een of twee keer de maandhuur.  

Als huurbaas moet je er verder rekening mee houden dat je gebeld zal worden met onderhoudsvragen of klachten. Je zult ook regelmatig algemeen onderhoud moeten plegen. Daarnaast zal je veel administratie moeten bijhouden. Heb je hier geen zin in? Dan kun je overwegen om een vastgoedbeheerder in te schakelen. Dit kost natuurlijk wel geld, dus dit wordt waarschijnlijk pas rendabel als je meerdere woningen te verhuren hebt. Alle kosten die komen kijken bij het verhuren van een woning worden de exploitatiekosten genoemd en hebben invloed op het te behalen rendement. Zorg er dus voor dat je goed uitrekent wat je werkelijke rendement uiteindelijk kan worden. 

Wil je graag meer weten over het verhuren van een woning? Een kennismakingsgesprek bij OHAO is altijd vrijblijvend. Maak hier een afspraak met een hypotheekadviseur.