Onafhankelijk Hypotheek Advies Online
Klantbeoordeling 9,8/10
30+ Geldverstrekkers
Ervaren Team
Vanaf €1.095,-

16-04-2021

Een hypotheek voor medici

Ben je arts (niet) in opleiding tot specialist, of kortweg AIOS, ANIOS of arts-promovendus? Dan heb je vaak een contract voor meerdere jaren. Je krijgt echter meestal geen intentieverklaring van je werkgever. Betekent dit dat het onmogelijk is om dan een hypotheek te regelen? Zeker niet!  

Geen intentieverklaring 

Bij de aanvraag van een hypotheek wordt normaal gesproken je inkomen vastgesteld met een werkgeversverklaring. Als je een vast contract hebt of als je werkgever op de werkgeversverklaring aangeeft dat ze de intentie hebben om je na je tijdelijke contract een vast contract aan te bieden, ziet de geldverstrekker je inkomen als bestendig. Het totale vaste inkomen op de werkgeversverklaring zal in de regel dan ook gebruikt worden voor de berekening van je maximale hypotheek. Het vervelende voor veel medici in opleiding is dat de werkgever meestal geen intentieverklaring invult, waardoor er bij de standaard toetsing van de maximale hypotheek gekeken wordt naar je gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar. Als je een hypotheek met NHG wilt aanvragen valt hier niet van af te wijken. Echter, als je een hypotheek zonder NHG wilt aanvragen zijn er meer mogelijkheden. 

Kansrijk beroep

Als medicus in opleiding geldt meestal dat je nog geen lang arbeidsverleden hebt, waardoor je gemiddelde inkomen van de laatste 3 jaar vaak een stuk lager uitkomt dan wat je nu verdient. In dat geval kun je terecht bij geldverstrekkers met een zogenaamd doelgroepenbeleid voor kansrijke beroepen. Bij deze geldverstrekkers kun je, ondanks dat er geen intentieverklaring is, toch rekenen met je huidige inkomen, aangezien de kans groot is dat je inkomen als arts bestendig is en in de toekomst alleen maar hoger zal worden. Even sparren met een onafhankelijk hypotheekadviseur van OHAO om te kijken naar wat er mogelijk is, is dus zeker aan te raden.  Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen we met je bespreken bij welke geldverstrekkers we verwachten dat zo'n aanvraag kans van slagen heeft. Zodra je je nieuwe woning hebt weten te bemachtigen, kunnen we hier dan ook een aanvraag voor je doen! 

Wil je graag weten wat er voor jou als medicus mogelijk is? Een kennismakingsgesprek bij OHAO is altijd vrijblijvend. Maak hier een afspraak met een hypotheekadviseur.