Nieuwbouwwoning kopen

We kunnen ons goed voorstellen dat je overweegt om een nieuwbouwwoning te kopen. Je hoeft immers geen kosten koper te betalen, je kan de woning helemaal naar smaak inrichten en er is vaak financieel meer mogelijk omdat een nieuwbouwwoning ook energiezuinig is. Het kopen van een nieuwbouwwoning verloopt iets anders dan het kopen van een bestaande woning. Daarom vertellen wij jou op deze pagina alles wat je moet weten voor het kopen van een nieuwbouwwoning.

Plan een gratis kennismaking
https://a.storyblok.com/f/91762/739x822/6726d0443e/whatsapp-image-2022-09-20-at-14-18-01.jpeg

Tom van der Giezen

Hypotheek Adviseur

Goed om te weten

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning zul je verschillende termen voorbij zien komen waarbij het misschien niet gelijk duidelijk is wat ze betekenen. Daarom leggen wij graag uit wat de meest voorkomende termen betekenen.

Plan een gratis kennismaking

Bouwdepot

Een bouwdepot kan je zien als een lening die speciaal gereserveerd is voor het bouwen van jouw nieuwbouwwoning. Bij een hypotheek voor een nieuwbouwwoning, zal de gehele hypotheek gestort worden in een bouwdepot. Dit geld is gereserveerd op een aparte rekening om de koop van de grond te realiseren. Het resterende hypotheekbedrag wordt gebruikt om de aannemer te betalen voor het bouwen van de woning en eventueel meerwerk. Hierdoor krimpt het bedrag dat in het bouwdepot zit naarmate de bouw vordert.

Bij een bouwdepot krijg je een rentevergoeding over het bedrag wat nog in het bouwdepot zit. Dit is over het algemeen dezelfde rente als vandaag de dag of 1% lager. Doordat de hoogte van het bouwdepot geleidelijk afneemt, zal ook de rentevergoeding geleidelijk afnemen. Hierdoor zul je in de begin fase lagere hypotheeklasten hebben en deze lopen steeds verder op totdat de woning is afgebouwd.

Lees hier meer over hoe een bouwdepot werkt.

Renteverlies tijdens de bouw

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning loopt je hypotheek al tijdens de bouwfase, omdat er een bouwdepot nodig is om de grond te kunnen kopen en de aannemer te betalen voor het bouwen van de woning. Over het bedrag dat nog in het bouwdepot zit ontvang je een rentevergoeding. Over het bedrag dat niet meer in het bouwdepot zit, zal je dus rente betalen. De woning zal in fases gebouwd worden. Voor elke fase die is afgerond zal de aannemer een deel van de aanneemsom aan jou factureren. Hierdoor raakt het bouwdepot steeds leger en zal je stapsgewijs meer rente betalen. Dit betekent dus dat je al betaalt voor iets dat je nog niet direct kunt gebruiken. Het verschil tussen de hypotheekrente die je betaalt en rentevergoeding noem je renteverlies tijdens de bouw.

Het is mogelijk om het renteverlies tijdens de bouw mee te financieren in de nieuwe hypotheek. In dat geval betaal je tijdens de bouw geen rente, maar wel aflossingen. Hoe dit precies is gestructureerd hangt van de gekozen hypotheekvorm. Als je ervoor kiest om het renteverlies tijdens de bouw mee te financieren, is dit gedeelte niet fiscaal aftrekbaar. Het renteverlies meefinancieren kan echter toch handig zijn wanneer je al een hypotheek hebt of huur betaalt en (net) niet voldoende spaargeld hebt om de dubbele lasten tijdens te bouw te kunnen betalen. Het is lastig om van te voren precies te weten wanneer je hypotheek gaat betalen. Je zal gaan betalen voor je hypotheek na je afspraak met de notaris, waar je de hypotheek- en leveringsakte ondertekent. Vanaf dat moment is het hypotheekbedrag beschikbaar en zul je iedere maand hypotheekrente en aflossing betalen. Wanneer je deze afspraak hebt is in het begin van het traject niet duidelijk. De afspraak wordt tijdens het traject gemaakt. Nadat je bent ingeloot kan hier makkelijk 2 à 3 maanden tussen zitten.

Lees hier meer over renteverlies tijdens de bouw

Bouwrente

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning is het ook mogelijk dat je bouwrente zult moeten betalen. Bouwrente betaal je aan de aannemer wanneer diegene kosten heeft voorgeschoten voor de woning. De bouwrente die mogelijk in rekening wordt gebracht is al in de prijs van de nieuwbouwwoning meegenomen. Hierdoor is het mogelijk om de bouwrente mee te financieren en is de hypotheekrente hierover fiscaal aftrekbaar.

In vijf stappen een nieuwbouwwoning kopen

Door middel van ons vijfstappenplan, kunnen we je precies vertellen hoe het proces eruit ziet voor het kopen van een nieuwbouwwoning

Gratis kennismaking
1

Je mogelijkheden verkennen

2

Zoektocht naar een woning

3

Inschrijven

4

Je hypotheek regelen

5

Naar de notaris

Veel gestelde vragen

Hier vind je de vragen die klanten ons het meest stellen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je uiteraard graag verder!

Hoeveel kan ik maximaal lenen bij een nieuwbouwwoning?

Wat is het verschil tussen een annuïtaire en een lineaire hypotheek?

Waar moet ik op letten bij zelfbouw?

Wat zijn de voordelen van een nieuwbouwwoning?

Welke kosten maak ik bij het kopen van een nieuwbouwwoning?