Zelfbouw iets voor jou?

Bestaande woningen zijn al verkocht voor je kunt komen kijken en voor nieuwbouwprojecten schrijf je je wel in, maar de kans om ingeloot te worden is kleiner dan ooit. Klinkt bekend? Misschien is zelfbouw iets voor jou! 

Zelf laten bouwen 

Een huis laten bouwen wat je zelf hebt laten ontwerpen en helemaal voldoet aan jouw wensen, dat is zelfbouw. Je kunt je voorstellen dat hier veel regelwerk bij hoort, wat maakt dat dit niet voor iedereen geschikt is. Ook zal je budget groot genoeg moeten zijn, aangezien in de huidige woningmarkt ook het zelf laten bouwen van een woning duurder is dan ooit. Zorg er dus voor dat je weet wat je maximale hypotheek is, voor je gaat bedenken hoe je droomhuis eruit moet komen te zien. Wanneer je weet wat je budget is kun je bij een architect een indicatie opvragen van de verwachte bouwkosten van jouw gewenste woning en kun je op zoek gaan naar een bouwkavel die voldoet aan jouw wensen. Je kunt een kavel reserveren onder voorbehoud van financiering, terwijl je in de tussentijd alle bouwplannen en benodigde vergunningen regelt. De koop is daarna pas definitief. 

Kosten 

Er komen veel verschillende kosten kijken bij zelfbouw. In hoofdlijnen zijn deze in drie categorieën in te delen. 

Plankosten 

Onder de plankosten vallen de bouwtekeningen, de bouwvergunning en gesprekken met de betrokken partijen (architect, aannemers, gemeente). De plankosten kun je niet met een hypotheek financieren en hier heb je dus eigen geld voor nodig. 

Stichtingskosten 

Alle stichtingskosten zijn de kosten die je maakt om de woning te bouwen. Al deze kosten zijn in principe mee te financieren. Dit is een optelsom van o.a. de kavelprijs, eventueel bouwrijp maken van grond, bouwkosten en het aanleggen van zowel de tuin als stroom en water.  

Hypotheekkosten 

De kosten die maakt voor het verkrijgen van de hypotheek kun je niet meefinancieren. Deze kosten zijn wel eenmalig aftrekbaar. Voor de hypotheek moet de woning getaxeerd worden. Het komt regelmatig voor dat de marktwaarde volgens het taxatierapport lager is dan de optelsom van de stichtingskosten. Aangezien je maximale hypotheek 100% van de getaxeerde marktwaarde is, is het dus van belang om eigen geld te reserveren om dit risico af te dekken. Verder heb je te maken met kosten voor de hypotheekakte bij de notaris en je maakt kosten voor het hypotheekadvies. 

Omgevingsvergunning en afbouwgarantie

Voordat je kunt starten met de bouw heb je een onherroepelijke omgevingsvergunning nodig. D omgevingsvergunning is pas onherroepelijk als de bezwaartermijn verlopen is. Een afbouwgarantie is bij zelfbouw niet standaard, maar absoluut aan te raden. Een afbouwgarantie kan de aannemer krijgen door zich aan te sluiten bij  WoningborgSWK of Bouwgarant. Met een afbouwgarantie krijg je de garantie dat de woning wordt afgebouwd door een andere aannemer, mocht jouw aannemer onverhoopt failliet gaan. Bijkomend voordeel: hierin zit een aanvullende garantie na oplevering op constructiefouten.  

Als je een woning zelf gaat laten bouwen heb je minder keuze qua geldverstrekkers, aangezien een aantal geldverstrekkers geen zelfbouwprojecten financieren. Het verschilt per geldverstrekker welke eisen worden gesteld aan de omgevingsvergunning en de afbouwgarantie. Zorg er dus voor dat je weet wat je mogelijkheden zijn en wanneer je de hypotheek kunt gaan regelen. 

Wil je graag meer weten over zelfbouw? Een kennismakingsgesprek bij OHAO is altijd vrijblijvend. Maak hier een afspraak met een hypotheekadviseur.